Mikroinkapsulirani® Q10 + Selen - Prehransko dopolnilo

Razvili smo lasten način mikrokapsulacije koencima Q10 s tehnologijo koacervacije. 

 

Konecim Q10 je maščobotopna, vitaminom podobna snov, ki se v naravi nahaja v različnih organih, še posebej v srcu, skeletnih mišicah, jetrih, ledvicah in možganih. Po zaužitju, specifična substanca postane dostopna ciljnim tkivom v določeni koncentraciji, čemur rečemo biodostopnost. Biodostopnost je pogojena z različnimi mehanizmi v telesu: stopnja absorpcije, načina porazdelitve v telesu, metabolizem in izločanje.

Pri konecimu Q10 je omejujoč dejavnik absoprcija iz gastrointestinalnega sistema. Koencim Q10 je podobno kot druge v vodi netopne substance (naprimer maščobne molekule) privzet iz črevesja le v prisotnosti maščob, naprimer po obroku bogatem z maščobami. 

Obstajata 2 kemični obliki Koencima Q10: ubikinol in ubikinon. Ubikinol (reducirana oblika koencima Q10) ima pomembno vlogo v antioksidaciji v telesu. Ubikinon (oksidirana oblika) ima pomembno vlogo v metabolizmu celične energije. V človeškem telesu sta prisotni obe obliki in se izmenjujeta glede na stanje oksidiranosti oz. reduciranosti.

Koencim Q10 se absorbira v ozkem črevesju s pomočjo “enostavne pasivne  olajšane difuzije”. To pomeni, da celice v ozkem črevesu za absorpcijo konecima Q10 ne porabijo energije (“pasivna”) in da potrebuje dodatno maščobno molekulo, ki deluje kot prenašalec, da je lahko proces pospešen (“olajšan”). Ker je koencim Q10 v kristalni obliki se ne more absobirati kot tak, zato potrebuje biti raztopljen v maščobi (naprimer olju), saj absorpcija poteka na molekularnem nivoju. Tudi pod takšnimi pogoji je absorpcija zelo nizka.

Zaradi nizke absorpcije konecima Q10 je bilo razvitih  že veliko različnih formulacij z namenom izboljšanja nivoja v krvi po zaužitju. Med temi so ravno postopki enkapsulacije dali najbolj obetavne rezultate izboljšane absorpcije konecima Q10.

Razvili smo lasten način mikrokapsulacije koencima Q10 s tehnologijo koacervacije. Pri tem postopku koencim Q10, ki je raztopljen v olivnem olju, oplaščimo s kombinacijo naravnega polisaharida in beljakovine ravno zaradi predhodnega raztapljanja in mikroenkapsulacije lahko zagotovimo izjemno visoko stopnjo absorpcije dodatno je zaradi tovrstne sestave mikroenkapsulirani koencim Q10 sposoben prestati kisli pH v želodcu in se odpre šele v črevesju ob stiku z prebavnimi encimi iz trebušne slinavke. Uporabljene sestavine so 100% naravne in niso živalskega porekla. Končni produkt je mehka kapsula, ki vsebuje 50mg mikrokapsuliranega® koencima Q10, selen ter vitamine A, C in E.

Vsebnost: 30 kapsul

Priporočeno odmerjanje: Ena kapsula na dan (1); ob zajtrku.

Sestava: Vitamin C (L-Arskorbinska kislina), Mikroenkapsuliran® Q10,Vitamin E (DL-alfatokoferol), Vitamin A (retil acetat), Selen (selenmtionin) kapsula (HPMC – hidroksipropil metilceluloza)

Priporočen dnevni odmerek (1 kapsula) vsebuje:

Sestavina Količina (mg) Delež PDV (%)
Vitamin C 60 75
Mikroenkapsuliran® Q10  50 n.d.
Vitamin E 10 83,3
Vitamin A 0,8 100
Selen (iz metionina) 0,08 145

 *Priporočen dnevni vnos glede na NIJZ 2016, n.d.-ni določen

Izdelek bo na voljo tudi v javnih in zasebnih lekarnah ter specializiranih trgovinah.