Prehransko dopolnilo v obliki mehkih bonbonov z okusom breskve ter z glukomananom iz konjaka, ki ob energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže*.

Glukomanan je vodotopni polisaharid, ki velja za dragoceno prehransko vlaknino. Nahaja se v različnih rastlinah, največ pa ga je v rastlini konjak (Amorphophallus konjac), ki uspeva v vzhodni Aziji. Korenine oz. gomolji te rastline se pogosto uporabljajo v japonski in korejski kulinariki. V Evropi pa se uporablja v glavnem v  prehranskih dopolnilih.

* Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g, z 1 – 2 kozarcema vode pred obroki in ob energijsko omejeni prehrani.

Intervencijska, randomizirana klinična študija je vključevala 120 oseb, ki so testirali bonbone za hujšanje in 4 druge izdelke, za obdobje 8 tednov. S študijo so želeli prikazati učinke posameznega prehranskega dopolnila na parametre metaboličnega sindroma (na primer: LDL holesterol, visceralna telesna maščoba) pri prekomerno težkih in debelih odraslih osebah. Preizkušali pa so tudi učinek izdelka na nekatere vnetne dejavnike in markerje črevesne prepustnosti (na primer zonulin). Preiskovanci so bili vsi zdravi posamezniki z ITM med 25 in 30 kg/m2. Vsi so morali slediti tudi restriktivni dieti.

DOKAZANI KLINIČNI REZULTATI1

  • Izguba teže za do 6,4 kg**
  • Znižan indeks telesne mase za do 2,5 enot*
  • Za do 1,28% zmanjšana telesna maščoba**
  • 6,3x manj trebušne maščobe v primerjavi s testno skupino**
  • Znižana vrednost celokupnega holesterola za do 7%**
  • 7x nižja vrednost LDL holesterola v primerjavi s testno skupino**

*Rezultati po 8 tednih

** Rezultati po 4 tednih

  1. Vpliv petih prehranskih dopolnil, v kombinaciji z restriktivno dieto, na metabolični sindrom pri prekomerno težkih in debelih odraslih osebah, izvedena v letu 2022 na 120 osebah [ClinicalTrials.gov Identifier: NCT05333315]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja